UKK-Usein kysyttyjä kysymyksiä.




Minkä ikäistä tai kokoista lasta voi kantaa liinassa tai ergonomisessa kantorepussa?

Minkä ikäistä tai kokoista vain. Jopa ennenaikaisesti syntyneet vauvat hyötyvät kannettavana olemisesta. Pientä vauvaa kannetaan toki eri tavalla kuin isompaa lasta ja kantaminen muutta muotoaan ja merkitystään lapsen kasvaessa, mutta ihan kaikenikäisiä ja -kokoisia lapsia voi kantaa, niin kauan kuin se tuntuu kantajasta sekä kannettavasta hyvältä. Erilaiset kantovälineet asettavat tähän omia rajoituksiaan - erityisesti ergonomisen kantorepun kohdalla on olennaista kantajan ja kannettavan mukavuuden kannalta, että se on oikean kokoinen molemmille ja istuu hyvin. Liina taas tarjoaa äärettömän säätömahdollisuuden kummankin kannalta ja on siksi pitkäikäinen ja monikäyttöinen kantoväline.

Milloin lasta voi kantaa liinassa pystyasennossa?

Heti syntymän jälkeen. Liinassa vauvan selkäranka on tuettu sekä sivuttais- että pitkittäissuunnassa, siksi sitä voidaan pitää turvallisena ihan pienellekin. Jos vauva itse avaa lonkkansa auki, kun hänet laittaa selälleen alustalle, silloin jalat voidaan liinassa avata hajareisikyykkyyn, jota kutsutaan myös sammakkoasennoksi. Jos vauva taas pitää jalkojaan vielä yhdessä, voidaan vauvaa kantaa liinan sisällä sykkyrällä sikiöasennossa. Pystyasento on vauvan hengityksen kannalta suotuisa asento ja se saattaa helpottaa pienen vauvan vatsakipuiluja.

Voiko lasta kantaa kasvot menosuuntaan?

Lapsia näkee usein kannettavan kasvot menosuuntaan siten, että jalat roikkuvat suorina alaspäin. Tällainen asento on lapsen selän ja lonkkien kannalta epäedullinen, minkä lisäksi se kuormittaa kantajaa, sillä lapsen painopiste siirtyy turhan kauas kantajasta. Kasvot menosuuntaan kannettaessa lapsi ei voi myöskään halutessaan suojautua ympäristön ärsykkeiltä kääntämällä päätään kantajan suojiin tai hakea kantajalta turvaa ja rohkaisua, kuinka ympäröivään tilanteeseen tulisi suhtautua.

Ainoa lapselle ergonominen sidonta, jossa lapsi on kasvot eteenpäin, on ns. Buddha, jossa lapsen jalat ovat sykkyrällä liinan sisällä. Sitäkin kannattaa kuitenkin käyttää vain harkiten ja tutussa ympäristössä, jossa ei ole liikaa ärsykkeitä lapselle. Myös kasvot menosuuntaan kannettaessa on aina pidettävä huoli siitä, että lapsen polvet ovat vähintään pepun korkeudella ja selkä pysyy pyöreänä.

Kuinka pitkään lasta voi kantaa yhtämittaa?

Kun käytetään ergonomista kantovälinettä, joko oikean kokoista ja molempien kannalta sopivaksi säädettyä kantoreppua tai liinaa ja lapsen kehityksen kannalta sopivaa sidontaa, ei ole mitään aikarajaa, kauanko lasta saa kantaa kerrallaan. Niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä kantajasta sekä kannettavasta. Erityisesti vastasyntynyttä hiukan isompi vauva hyötyy, jos häntä kannetaan hieman erilaisissa asennoissa, siis välillä esimerkiksi lonkalla ja välillä vatsat vastakkain.

Kipeytyvätkö kantajalla selkä tai hartiat kantamisesta?

Riippuu kantajasta, kannettavan koosta ja jäntevyydestä, kantajan muusta fyysisestä aktiivisuudesta, käytettävästä kantovälineestä... Periaatteessa käytettäessä itselle sopivaa kantovälinettä riittävän napakaksi säädettynä on mahdollista kantaa hyvin pitkiä aikoja ilman mitään ongelmia. On olennaista valita kannettavan lapsen koon ja painon kannalta riittävän tukeva kantoväline ja sitoa se sopivalle kireydelle, niin, että lapsen painopiste on hyvin lähellä kantajaa. Useimmiten on mahdollista kantamiskäytäntöjä miettimällä ja muuttamalla löytää tapa, jolla kantaa ilman vaivoja. Vastapainoksi kantamiselle on hyvä harrastaa myös jotain muuta itselleen sopivaa, ehkäpä selän ja hartioiden liikkuvuutta parantavaa liikuntaa.

Eikö pitkän kantoliinan sitominen ole kamalan vaikeaa?

Liinan sitominen on taito siinä missä mikä tahansa muukin, se vaatii kyllä harjoittelua, mutta sitten, kun on hiukan tullut tutuksi liinan kanssa, se sujuu tarvittaessa hyvinkin nopsasti. On hyödyksi, jos joku aiemmin liinalla kantanut voi auttaa alkuun. Esimerkiksi kantoliinatukihenkilöiltä saat kädestä pitäen käyttöönopastuksen.

Mitä jos lapseni ei pidä kantamisesta?

Usein lapset viihtyvät kannettuina hyvin. Pienelle vauvalle liina on kotoisa paikka, sillä se tarjoaa samanlaisia ärsykkeitä, joita kohdussa aikanaan oli tarjolla. Isommalle vauvalle liina tarjoaa mahdollisuuden olla tarkkailemassa muiden ihmisten toimintaa aktiivisesti. Taapero taas saattaa kaivata syliä ja turvaa, mutta ei malta sitä hakea muulta touhultaan, ja kannettaessa sitä saa ikään kuin huomaamattaan. Melko usein vauvat, jotka ovat juuri alkaneet kiinnostua ulkomaailmasta saattavat protestoida kantamista kasvot kantajaan päin. Tämä vaihe on yleensä ohimenevä ja sijoittuu jonnekin 3-5 kuukauden ikään. Jos lapsi tuossa iässä ei viihdy kasvot kantajaan päin, voidaan kokeilla esimerkiksi kantamista lonkalla, joko liinalla tai repulla. Jos kantaja ei pidä toispuoleisesta kantamisesta, voidaan lapsi sitoa esimerkiksi liinaan hyvin korkealle eteen tai taakse, jolloin hän näkee kantajan olan yli maailman ihmeitä.

Olennaista tässä vaiheessa on se, että lasta ei kannettaisi kasvot menosuuntaan päin ainakaan siten, että jalat roikkuvat liinasta tai repusta suorina alaspäin. Tällainen asento on lapsen selän ja lonkkien kannalta epäedullinen, lisäksi se kuormittaa kantajaa sillä lapsen painopiste siirtyy turhan kauas kantajasta. Kasvot menosuuntaan kannettaessa lapsi ei voi myöskään halutessaan suojautua ympäristön ärsykkeiltä kääntämällä päätään kantajan suojiin tai hakea kantajalta turvaa ja rohkaisua, kuinka ympäröivään tilanteeseen tulisi suhtautua.

Jos vaikuttaa siltä, että lapsellasi on sellainen vaihe, ettei hän viihdy kannettavana, ota yhteyttä vaikkapa kantoliinatukihenkilöön. Voitte yhdessä pohtia, mikä auttaisi teillä juuri tähän vaiheeseen.

Millainen olisi suositeltava liina ihan ensimmäiseksi liinaksi?

Usein ensimmäiseksi liinaksi suositellaan trikoista liinaa, koska se on joustava ja antaa hieman anteeksi sidottaessa- liina mukautuu hyvin helposti. Mikään ei kuitenkaan estä hankkimasta ensimmäiseksi liinaksi kudottua kantoliinaa. On olemassa myös kantoreppuja, joilla voi kantaa jo ihan vastasyntynyttä.
Joka tapauksessa liinan tai kantorepun käyttö vaatii alussa harjoittelua.
Jos mietit, että mikä vaihtoehto olisi juuri sinulle sopivin, voit kääntyä vaikka liinalainaamon tai kantoliinatukihenkilön puoleen. Heiltä löytyy liinoja, joita pääsee sovittamaan ja kokeilemaan.häiriinny helposti.

Missä asennossa vastasyntynyttä vauvaa kannattaa aluksi kantaa?

Ihan pientäkin vauvaa voi kantaa pystyasennossa. Tärkeää on huolehtia, että pienen vauvan pää on hyvin tuettu, että selkärankaan ei kohdistu painetta, vaan selkä on pyöreänä, ja että pystyasennossa vauva on koko selän pituudelta hyvin tuettu myös sivuttaissuunnassa.

Pystyasennossa kannettaessa ihan vastasyntyneen jalat voi jättää sykkyrään liinan sisään siihen asentoon, johon ne luonnollisesti asettuvat. Kun vauvan lonkat aukeavat tavallisesti n. 2-5vko:n iässä, voi vauvan laittaa liinaan perinteiseen sammakkoasentoon.

Lonkkien aukeamisen huomaa esimerkiksi lapsen maatessa selällään vaippaa vaihtaessa: sen sijaan, että jalat olisivat kippurassa vauvan päällä, ne aukeavat sivuille, sammakkomaiseen asentoon.

Mikä kantoliinasidonta kannattaa alussa opetella?

Trikooliinalla kantaessa paras sidonta on kietaisuristi2. Trikooliina vaatii aina kolme kerrosta kangasta lapsen päälle, ja kietaisuristi2 voidaan sitoa valmiiksi päälle ja pujottaa vauva valmiiseen sidontaan.
Kudotulla liinalla pienelle vauvalle soveltuu paremmin tavallinen kietaisuristi, joka on sidontana hyvin samantyyppinen, mutta se kiristetään ja sidotaan loppuun lapsen ollessa jo liinassa
Molemmat kietaisuristivariaatiot ovat hyviä perussidontoja, kudotulla liinalla ja kietaisuristisidonnalla voi kantaa jopa koko kantoiän.

Selkäsidontoihin siirryttäessä esimerkiksi makumieltymykset, kantoaika ja lapsen luonne vaikuttavat sopivan sidonnan löytymiseen.

Apua selkäsidonnan valintaan ja harjoitteluun kannattaa kysyä vaikkapa kantoliinatukihenkilöltä.

Mihin asti trikooliinalla voi kantaa?

Trikooliinavalmistajat antavat erilaisia kilorajoja kannettavan koosta, mutta usein todellisuudessa trikooliina käy liian joustavaksi ja kantajalle epämiellyttäväksi jo huomattavasti ennen noita kilorajoja.
Trikooliinan kantomukavuus on toki yksilöllistä: jotkut kantavat vielä 9-kiloisiakin trikoisella, toisen mielestä taas jo 5-kiloinen tuntuu mukavammalta kantaa kudotussa kantoliinassa, neliöliinassa tai kantorepussa.
Trikoolaaduissa ja tukevuudessa on myös huomattavia eroja. Trikooliina jää pois viimeistään siinä vaiheessa, kun tuntuu mielekkäältä alkaa kantaa lasta selässä. Trikooliina ei sovellu selässä kantamiseen, siitäkin huolimatta, että joissain ohjeissa selässäkantokin ohjeistetaan trikoisella liinalla. Trikoo voi antaa periksi niin, että lapsi pääsee heittäytymään taaksepäin aiheuttaen vaaratilanteen.

Minkä ikäistä / kokoista saa kantaa neliöliinassa?

Neliöliinassa voi periaatteessa kantaa jo vastasyntynyttä, kun liina sidotaan niin, että se tukee huolelellisesti vauvan päätä, selkää ja kylkiä.

Neliöliinoja on eri kokoisia, ja sekä vauvoille että taaperoille löytyy oma kokonsa. Neliöliinaa valitessa kannattaa varmistaa, että paneeli ylettää kannettavaa polvitaipeesta polvitaipeeseen, ja on riittävän korkea tukemaan pienen vauvan niskaa.

Uusi kantoliinani on jäykkä ja kankea sitoa, mitä teen?

Liina kesyyntyy pesuissa ja käytössä. Käytetty kantoliina voi olla ominaisuuksiltaan jopa parempi kuin uusi. Siksipä liinojen jälleenmyyntiarvokin on verrattaen hyvä.Jotkut kudotut kantoliinat ovat uusina hieman jäykkiä, osa enemmän kuin toiset. Puhutaan, että liina ”kesytetään”, eli saadaan se notkeammaksi ja helpommaksi sitoa.
Liinaa voi myös kesytellä letittämällä sitä, vetämällä sitä kantoliinarenkaiden läpi, tai vaikka levittämällä se sohvalle ja istumalla sen päällä.

Miten puen lapsen liinaan?

Kannettaessa sekä lapsi että kantaja lämmittävät toisiaan, ja kantovälinekin tuo ylimääräisiä kangaskerroksia lapsen päälle. Yleensä ei tarvitsekaan huolehtia siitä, että lapselle tulisi kylmä - vaatekerroksia voi hyvin jättää kevyeksi ulkoillessakin, kunhan lapsen pää ja jalat on hyvin suojattu myssyillä ja töppösillä. Kylmemmillä ilmoilla pienet vauvat voivat kulkea liinassa tai repussa kantajan takin alla. Tätä tarkoitusta varten on olemassa erityisiä kantotakkeja, joiden alle lapsi mahtuu, mutta mikä tahansa suuri takki toimii myös.

Onko liian myöhäistä aloittaa kantaminen?

Kantamisen voi aloittaa koska tahansa, isommankin lapsen kanssa. Isommatkin lapset nauttivat usein kovasti kantamisesta, ja liina tai reppu toimii oivana apuna myös jo kävelevän lapsen kanssa. Pienet jalat eivät välttämättä jaksa vielä itse pidempiä kävelyreissuja, ja kantoliina sopii monesti myös kiukkupussin kesyttelyyn.
Isomman lapsen kantamista aloittaessa pitää huomioida se, että kun kannat isompaa taakkaa, kehostasi voi löytyä yllättäviä uusia lihaksia, jotka kipeytyvät herkästi. Kantamisen voi aloittaa pikkuhiljaa totutellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti